Türkiye Otelciler BirliÄi (TÃROB) BaÅkanı Müberra Eresin, yaptıÄı yazılı açıklamada, dolulukların yaz döneminde aylık bazda gerileme kaydettiÄini belirtti.
Eresin, “Yıllık bazda ise Türkiye genelinde 2023’ün yüzde 5 üzerindeyiz. Ä°stanbul’da ise aynı düzeydeyiz. Ä°Åler elbette beklediÄimiz düzeyde deÄil. Fiyatlarımızda avro bazında yüzde 15 civarında gerileme söz konusu. Ancak ‘diplerdeyiz’ Åeklinde yaklaÅımları da çok doÄru bulmuyoruz. Turizmin en büyük yatırımcıları olarak, maliyet artıÅları ve kurlar bizi zorluyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’ye yabancı ülkelerden geliÅlerde herhangi bir sorun görünmediÄini, düÅüÅün olmadıÄını, aksine yükselme olduÄunu belirten Eresin, Åunları kaydetti:
“Yüksek sezondaki gerilemenin çeÅitli nedenleri var. SavaÅların konuÅulduÄu bir ortamda turizm hareketliliÄinden bahsetmek çok zor. Ukrayna-Rusya ile Ä°srail-Filistin savaÅlarının bir an önce ve barıÅla sonlanmasını diliyoruz.
Dünyadaki savaÅların sona ermesi turizm hareketlerini ve bizim doluluklarımızı olumlu yönde etkileyecektir. Dolayısıyla en büyük beklentimiz dünyada barıÅın saÄlanması. Ãte yandan UEFA Avrupa Futbol Åampiyonası ve Paris Olimpiyat Oyunları kaynaklı olarak, sadece Türkiye deÄil, dünya genelinde rezervasyon akıÅında bir yavaÅlama olduÄunu da biliyoruz. Tabii ki bu nedenler, yaz döneminde, tüm dünyayı olduÄu gibi bizi de olumsuz etkiledi.”
Eresin, ocak-aÄustos dönemini kapsayan 8 aylık dönemde Türkiye genelinde otel doluluklarının yüzde 61, Ä°stanbul’da ise yüzde 64 olarak gerçekleÅtiÄini belirtti.
Konaklama sektöründe yatırımların devam ettiÄini aktaran Eresin, “Yerli ve yabancı yatırımcılar ülkenin turizm potansiyeline inanıyor. Sürekli kötümser söylemlerle sektörü demoralize etmek ve yabancı rakiplerimize avantaj saÄlamak bize doÄru gelmiyor açıkçası.” deÄerlendirmesini yaptı.
Türk turizminin yıllar öncesinden her türlü zorluÄu test ederek bugünlere geldiÄini, her sektörde iniÅ ve çıkıÅlar olmasının normal olduÄunu vurgulayan Eresin, çok sayıda otelin konkordato ilan ettiÄi ve iflas ettiÄi yönündeki söylentilerin de teyit edilmemiÅ verilerle ortaya atılmıÅ, tamamen hayal mahsulü ve spekülatif amaçlı olduÄunu düÅündüklerini, kendilerine ulaÅan bu konuya dair hiçbir bilgi olmadıÄını bildirdi.
“SEKTÃR OLARAK YILLIK BELÄ°RLEDÄ°ÄÄ°MÄ°Z HEDEFÄ°MÄ°ZÄ° YAKALAMAYA ODAKLANDIK”
Eresin, “Döviz kurunun çok uzun zamandır sabit kalması, TL cinsinden artan maliyetlerin önüne geçilememesi büyük bir sorun olarak karÅımıza çıkıyor. Maalesef otellerin maliyetleri artarken kazançları artmıyor ve önceden imzalanmıŠsözleÅmeler nedeniyle eski fiyatların kullanımına devam ediliyor.” ifadelerini kullandı.
Sektör olarak yıllık belirledikleri hedefi yakalamaya odaklandıklarına iÅaret eden Eresin, Åu deÄerlendirmede bulundu:
“Bu hedefe ulaÅmak ve turizm sektörünün sürdürülebilirliÄini saÄlamak üzere baÅta Kültür ve Turizm BakanlıÄımız olmak üzere kamu ve özel sektörden tüm paydaÅlarımızla uyum içerisinde, sektörün sorunlarına kalıcı çözümler bulmak üzere çalıÅmalarımızı durmaksızın sürdürüyoruz. Her yıl hedefimiz, bir önceki yılı geçebilmek. Bu yıl, Kültür ve Turizm BakanlıÄımız ile aynı doÄrultuda 60 milyar dolar turizm geliri, 60 milyon ziyaretçi sayısına ulaÅmak öncelikli hedefimiz. Turizm sektörünün hedeflerine ulaÅarak cari açıÄın kapatılmasına, ülke ekonomisi, istihdamı ve kalkınmasına güçlü desteÄini vermeye devam edeceÄine inanıyoruz.”
Türk turizminin toplam 2 milyon turist sayısından 50 milyona, 85 bin yatak kapasitesinden 1,5 milyon yatak kapasitesine ulaÅtıÄını vurgulayan Eresin, konaklama sektöründe yatırımların toplam maliyetinin yaklaÅık 90 milyar dolara, istihdamdaki kiÅi sayısının da tarihi rekora ulaÅarak yaklaÅık 1,5 milyona çıktıÄını anlattı.
Eresin, turizmde her üç çalıÅandan birinin konaklamada istihdam edildiÄini, iÅletme baÅına 8,36 çalıÅan ile diÄer sektörlere göre turizmin açık ara önde olmasının yanında ülke genelindeki toplam istihdamın yüzde 9’una ulaÅıldıÄını belirterek, “Direkt olarak 54 sektörü etkileyen turizm bu özelliÄiyle ülkemizdeki her haneden en az bir kiÅiye doÄrudan gelir yaratmaktadır. Turizm sektörümüz yılda yaklaÅık 30 milyar doların üzerinde yaptıÄı satın almanın yüzde 95’ini Türkiye’den yapan, ekonominin lokomotif sektörleri arasındadır. Turizm ve konaklama ile ilgili yorumlar ve çalıÅmalar yapılırken tüm bu verilerin de göz ardı edilmemesi önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Â